
Czy mieszanie różnych alkoholi powoduje większego kaca?
Według najbardziej rozpowszechnionego wśród ludzi przekonania, mieszanie różnych rodzajów napojów alkoholowych powoduje większe upicie i gorszego kaca następnego dnia, zarówno pod względem intensywności, jak i czasu trwania. Czy jednak jest to prawda i czy istnieją ku temu jakieś naukowe podstawy?
Przypominamy, że na miejscu w naszym serwisie wykonywana jest również kalibracja alkomatu w krótkim czasie i korzystnej cenie.
Większość ludzi uważa, że mieszanie różnych rodzajów napojów alkoholowych spowoduje większe upicie i gorszego kaca następnego dnia, ale czy to rzeczywiście prawda? Czy istnieją jakieś naukowe podstawy dla tego przekonania?
Fot. Impreza
Przyjrzyjmy się nauce stojącej za tym przekonaniem.
Kiedy pijesz alkohol, jest on wchłaniany do krwiobiegu i krąży po całym organizmie. Alkohol wpływa na różne osoby w różny sposób, w zależności od takich czynników jak waga, płeć, ilość zjedzonych posiłków i tolerancja na alkohol.
Kiedy mieszasz różne rodzaje alkoholu, różne rodzaje alkoholu oddziałują na siebie w krwiobiegu. Może to spowodować, że działanie alkoholu będzie bardziej intensywne. Na przykład, jeśli zmieszasz whisky z wódką, whisky sprawi, że wódka będzie mniej skuteczna, a wódka sprawi, że whisky będzie bardziej skuteczna. Może to prowadzić do większego upicia i gorszego kaca następnego dnia.
Tak więc istnieją pewne naukowe podstawy dla przekonania, że mieszanie różnych rodzajów alkoholu może powodować większe upicie i gorszego kaca. Należy jednak pamiętać, że każdy reaguje na alkohol inaczej, dlatego zawsze należy pić odpowiedzialnie i znać swoje granice.
Fot. Alkohol i mózg
Zobaczmy, co mówią na ten temat badania.
W badaniach opublikowanych w The American Journal of Clinical Nutrition starano się ustalić, czy połączenie piwa i wina, a nawet kolejność ich spożywania, wpływa na intensywność kaca.
W badaniu wzięło udział 90 osób płci męskiej i żeńskiej w wieku od 19 do 40 lat.
Wyniki prowadziły do wniosku, że ani rodzaj, ani kolejność spożywanych napojów alkoholowych nie miały istotnego wpływu na kaca. Stwierdzono jednak, że niektóre objawy (np. wymioty) są silnymi predyktorami intensywności kaca.
W innym badaniu stwierdzono jednak, że niektóre alkohole i ciemniejsze napoje mogą pogorszyć kaca. Wynika to z wyższego stężenia tzw. kongenerów, czyli naturalnych związków występujących w trunku, które nadają mu cechy organoleptyczne (smak i kolor).
Mieszanie alkoholi i rola kongenerów a kac
Drinki o wysokiej zawartości kongenerów, takie jak burbon, częściej powodują cięższe kace, wpływając na sprawność neurokognitywną i prowadząc do zaburzeń snu. Sugeruje to, że mieszanie czystych drinków (takich jak biały rum, wódka czy gin) spowoduje mniej dotkliwego kaca.
Sprawdź najlepsze domowe sposoby na kaca!
Jednak to nie mieszanie powoduje problem, ale zwiększona obecność kongenerów i zawartość alkoholu w tych napojach. Z drugiej strony, ostatnie badania wskazują, że mieszanie alkoholu z napojami energetycznymi może być bardzo szkodliwą praktyką. Takie napoje sprawiają, że działanie alkoholu jest mniej odczuwalne, przez co osoba kończy spożywać większą dawkę.
Fot. Alkopatrol - alkomaty
Co tak naprawdę wywołuje kaca?
Większość ludzi ma tendencję do rozpoczynania imprezy od napojów nisko-alkoholowych (piwo), a następnie przechodzenia do napojów wysoko-procentowych. Badania dotyczące skutków mieszania napojów alkoholowych w odniesieniu do kaca nie są obfite. Z różnych przeprowadzonych badań można jednak wywnioskować, jakie czynniki w największym stopniu determinują intensywność kaca.
Na początek, podstawowymi czynnikami kaca są odwodnienie i zaburzenie równowagi hormonalnej (zwłaszcza aldosteronu i kortyzolu), a także poziom cukru we krwi. To tłumaczyłoby, dlaczego u niektórych osób wystarczy kilka drinków, by wywołać kaca.
Ponadto kilka czynników zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia kaca lub czyni go bardziej dotkliwym, m.in:
-
Picie bez jedzenia.
-
Przyjmowanie innych leków lub substancji, w tym nikotyny.
-
Picie kilka dni z rzędu.
-
Niewystarczająca ilość snu.